Veranderen met geduld

Veranderen met geduldEen goede tuinman weet dat groei en verandering geduld nodig hebben. Hij houdt rekening met het weer, de aarde wordt voorbereid, de zaadjes zijn geplant en worden verzorgd. Hij weet en vertrouwt erop dat hij weldra zal oogsten. Hij inspecteert de tuin en laat de natuur zijn eigen tempo volgen. Hij heeft geduld. Hij haalt het niet in zijn hoofd om het proces te manipuleren om sneller te kunnen profiteren van zijn oogst. Hij weet dat dit funest kan zijn voor een prachtige oogst.
Een belangrijk element in relaties is geduld te hebben en rekening te houden met elkaars groeiproces. Een groeiproces is een dynamisch gebeuren, niet lineair en zeker niet op de manier en het tempo dat je voor ogen hebt. De kracht van een verbinding gaat juist over het beschikbaar blijven wanneer veranderingen niet verlopen zoals je wilt. Verwachten dat alles meteen op commando zal gebeuren is weinig respectvol en onrealistisch. In de natuur verlangt elk levend ding een tijd om te bloeien, te ontwikkelen en te rijpen. Gedurende deze tijd is het nodig om gekoesterd te worden.
Of het nu een persoonlijke groei is, of de groei van een verbinding, geduld is een noodzaak.
Wat wil je veranderen in een verbinding? Het hebben van een verlangen naar verandering is net als het hebben van zaad. Hoe gecommuniceerd wordt over dit verlangen kan je zien als de oogst voorbereiden en maakt alle verschil of het zaad kan ontkiemen. Omdat het weer erg belangrijk voor het planten is, is het belangrijk je bewust te zijn van de timing om je zaadjes met zorg te zaaien. Wanneer en hoe je om een verandering vraagt, hangt ervan af welke reactie je zal krijgen.
Verzorg de zaadjes door respectvol te communiceren. Vraag vriendelijk en vraag alsof je nog niet eerder iets gevraagd hebt, zelfs al heb je je vraag al een paar keer gesteld. Het heeft veel repetities nodig om nieuwe manieren van communiceren te leren. Zaadjes worden niet gevoed door druk en spoed. Het werkt eerder beschadigend.
Geef het groeiproces alle tijd die het nodig heeft. Groei verlangt geduld. Geduld is standvastig, aanwezig en beschikbaar door dingen te accepteren zoals ze nu zijn. Laat de verwachtingen dat ze meteen moeten veranderen los. Geduld is de knop laten bloeien op zijn eigen tijd, omdat geforceerde verandering niet werkt.
Geduld is niet hetzelfde als teveel compromissen sluiten, opgeven of alleen maar afwachten. Het betekent eveneens dat je je diepste verlangen naar verandering respecteert maar niet gebruikt als excuus om het huidige moment af te keuren.
Het is heel goed mogelijk dat er in dit groeiproces enige verwarring kan zijn. Oude manier van communicatie en gedragspatronen vormen de hoofdtoon. Geef elkaar alle tijd die nodig is om constructieve manieren van omgaan met elkaar te integreren. Terugval maakt deel uit van die verandering en ze betekenen niet noodzakelijk dat het hopeloos is. Regen betekent niet dat het tijd is om je planten uit te spitten en ze eruit te gooien. Regen voedt de groei!
Je kan de stormen doorstaan met geduld, vertrouw en doorzettingsvermogen.
Je kan de golven niet stoppen, maar je kan wel leren surfen.

Warme groet
Mieke Box 45
www.miekecoigne.com